Food
Nieuws

International Earth Day - hoe kun je thuis bijdragen aan een duurzame wereld?

25/05/2021
3 minuten

Op 22 april is het International Earth Day. Een dag waarbij we stilstaan bij duurzaamheid, onze impact op de aarde en hoe we zelf ons steentje kunnen bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van voedselverspilling, inkopen doen bij duurzame en lokale ondernemers of het af en toe kiezen voor een plantaardige bij het koken.

 

©Today's Brew

Duurzaamheid is een hot topic. Uit onderzoek van TheFork onder meer dan 5.000 respondenten blijkt dat 71% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat een restaurant duurzaam is. Maar hoe maak je zelf impact en kun je bijdragen aan een betere wereld? Zoals horeca-ondernemer Ron Simpson tijdens de FoodFork podcast treffend zei: “Vele kruimels maken uiteindelijk ook een heel brood’. Met die gedachte vroegen we een aantal ‘groene’ restaurants om tips en tricks waarmee je zelf in een paar simpele stappen kunt bijdragen aan een groenere en duurzamere wereld. Lees mee!

Je kunt bijvoorbeeld minder vlees eten door vaker te kiezen voor een vegetarische of veganistische optie als je in de supermarkt staat. De productie van vlees heeft een grotere impact op de aarde en ons land is zich er goed van bewust; iets meer dan de helft van de mensen (56%) kiest al steeds vaker voor een vleesvrij menu.

 

Minder vlees eten is dus een simpele eerste stap die je kunt zetten. Welke tips hebben onze experts daar verder nog aan toe te voegen?

Jos Timmer en Wim de Beer, eigenaren en chefs van Restaurant De Kas (Amsterdam) *MICHELIN Green Star

"Kruiden zijn vaak de smaakmaker van een gerecht. Zelfs als er met vis en vlees wordt gekookt. Maar je kunt ook eens kijken wat je enkel en alleen met die verse kruiden en groenten kunt doen! Dan zul je merken dat vlees en vis in veel gerechten overbodig zijn en je een heerlijke maaltijd op tafel kunt zetten. Dit soort kleine stapjes zorgen ervoor dat we al iets bewuster bezig kunnen zijn met het consumeren van voedsel. Ik raad iedereen thuis ook aan om heel veel specerijen te kopen waardoor je iets spannends kunt maken van een gerecht. Vervang dus vlees en vis en kijk wat je met deze smaakmakers kunt doen.’’

Martijn Hendrikse, eigenaar en chef van Restaurant Johannes (Amsterdam) 

"Als je vis koopt let dan goed op het keurmerk. Indien je wel vlees en vis eet, eet dan iets minder (maximaal 200 gr) per persoon en gebruik alles van kop tot staart. Dus trek van het karkas van bijvoorbeeld een kip een lekkere bouillon."

"Kleine tip: Veel mensen koken met wijn, maar als een wijn lang open staat en over datum is, kun je hier helaas niet meer mee koken. Dus let hierbij goed op de houdbaarheid."

 

Restaurant Johannes

Luc Kusters, eigenaar en chef van Bolenius (Amsterdam) *MICHELIN Green Star

"We moeten met groente omgaan zoals we vroeger met vlees en vis omgingen. Dus wees creatief en braiseer eens een spitskool in plaats van toch naar die biefstuk in de pan te grijpen.’’ 

Bart van Berkel, eigenaar en chef van Petossi (Haarlem)

"Koop seizoensproducten en laat je goed informeren, door lokale telers of op de markt. Het lijkt mij waanzinnig als mensen de supermarkt inlopen en op dezelfde manier kijken naar de herkomst van producten, zoals men nu vaak al op de ingrediëntenlijst let van een product. De ontwikkeling van een  ‘herkomst label’ en hier bewuster mee omgaan, dat lijkt mij de oplossing.  

"Dan zul je zien dat als aardbeien die in de winter uit het buitenland komen, niet meer zo lekker zijn. Deze kun je dan beter laten staan en kiezen voor een Nederlands geteelde appel die wel goed verkrijgbaar is in het seizoen. Mijn tip: Je kunt een heerlijke Indonesische curry ook heel goed bereiden met een oer-Hollands kippetje. Dus experimenteer hiermee."

 

Restaurant Petossi

Naar TheFork

Click to share
Copy the link