Insider Food Tour: Haarlem
Inspiratie

Insider Food Tour: Haarlem

25/05/2021
4 minuten

Op donderdag 4 april organiseerde TheFork de Insider food tour in samenwerking met culinaire topper Petossi en het pareltje van de Haarlemse Vijfhoek, restaurant Brick. Na een eerste editie in Amsterdam is het ditmaal de beurt aan Insiders in Haarlem, waar je kunt genieten van een heerlijke avond uit.

Restaurant Petossi

Mooi aan Petossi is dat ze met ingrediënten van Nederlandse bodem werken. Niet gek dat ze ook een oer-Hollandse naam hebben. Want Petossi is niet een bekend Italiaanse gezegde, maar een Brabants woord voor stamppot. Eigenaar Bart van Berkel: "Ik had geen idee hoe ik mijn restaurant noemen moest.Tot ik op een vrijdag de petossi in de koelkast zette."

Van Berkel is de winnaar van het programma Masterchef (in 2014) en staat bekend om zijn Brabantse gastvrijheid. Bij Petossi wordt er gekookt met Hollandse producten, die ze een internationale twist geven door de bereidingswijze. “Als we mooie rabarber kunnen krijgen van onze eigen Hollandse boeren, dan word ik daar blij van. Daar bedenken we meteen een mooi gerecht bij. Het geeft aan dat we met de seizoenen meekoken en de gast de beste producten van het moment aanbieden,” aldus Bart.

Brabantse slag

Bij Petossi kom je om te genieten. Er is één shift, dus is er genoeg tijd om lang na te tafelen. Daar gaat het bij Bart ook om: goede service en échte Brabantse gezelligheid in combinatie met goede wijn en spijs. De doelgroep van Petossi is heel divers. Gasten komen voornamelijk uit Haarlem, Bloemendaal en Heemstede, maar ook steeds meer mensen die bijvoorbeeld uit Amsterdam komen of toeristen die Petossi als tip hebben gekregen weten het restaurant te vinden.

“Ik geloof niet zozeer in trends”, vertelt Bart. “Ze zijn er zeker, maar we doen er gewoon niet altijd aan mee. Ik vind het veel leuker als we mensen kunnen overtuigen dat de onbekende, Hollandse bijvangst net zo lekker kan zijn als een stukje zalm of tonijn, waar de meesten niet omheen kunnen kijken als ze uiteten zijn. We bieden onze gasten graag quality time met eerlijke en mooie producten. Een moment waarop je echt zonder afleiding kunt genieten van bijvoorbeeld een goed glas Ruinart champagne, maar ook iets laagdrempeliger met de Brabantse slag aan een houten tafel. Het draait om gezelligheid, aandacht voor de gast en daarbij kwalitatieve gerechten die we bereiden vanuit ons Brabantse hart.”

Reserveren bij restaurant Petossi? Dat doe je hier.

Restaurant Brick

In de Vijfhoek, ook wel de Jordaan van Haarlem genoemd, vind je restaurant Bric,. Een hele gezellig buurt, waar de buren elkaar goed kennen en graag een vorkje mee komen prikken bij hun favoriete buurtrestaurant. Rick van Veenendaal, Nick Spoelstra en chef Tommy Nelissen zijn verantwoordelijk voor de menu- en wijnkaart van Brick. "Wat zo bijzonder is aan Brick is dat er zoveel verschillende mensen komen eten. Je kunt het heel gek maken met een uitgebreid menu van vijf gangen, of genieten van een hoofdgerecht met een goed glas wijn aan de bar.

"Leuk om te vermelden is dat Brick gebruik maakt van lokale, Haarlemse leveranciers. De olijfolie en de wijn komen van de winkel om de hoek en het ontwerp van het menu komt van een designbureau aan de overkant.

Bezeten van lekker eten

Wat onderscheidt Brick van een anders restaurant? ‘‘We proberen mensen zoveel mogelijk te verrassen door de producten die we gebruiken op een innovatieve manier te verwerken in het menu. Daarnaast zijn mensen altijd onder de indruk van ons chefsmenu en, wat nog leuker is, over de bijpassende wijnen. Hier besteed ik dan ook echt veel tijd aan en dat lezen we terug in o.a. de reviews op TheFork.

"Brick is een restaurant waar gasten net zo lief komen als het personeel. Soms komt ons personeel een uurtje eerder, om een nieuwe kaasplank te testen van de kaasboer om de hoek of om te kijken wat voor nieuwe wijnkaart we hebben. Het personeel van Brick is net zo bezeten van lekker eten als de gasten en dat zie je overal in terug. Voor ons is het echt een feest om mensen iedere dag met een glimlach te laten vertrekken. Dat is ons doel en tot nu toe lukt dit aardig!’’ 

Wil je net als de journalisten uit dit artikel genieten van het lekkers van Brick? Reserveer hier.

Click to share
Copy the link